ßßß
Macie ochotę na coś wyjątkowego do picia? A może właśnie zjedliście pysznego ananasa (np z naszego przepisu klik)? W obu przypadkach poniższy przepis jest dla Was - oto pyszny napój z "ananasowych odpadów" prosto z Kolumbii.NAPÓJ ANANASOWYSkładniki:skóra i rdzeń z 1 ananasa1 szklanka cukru trzcinowego1 laska cynamonu8 goździków2 gwiazdki anyżuWybierając ananasa na ten napój należy zwrócić uwagę na skórkę, aby była ładna i jędrna. Ananasa dokładnie myjemy, obieramy i wycinamy rdzeń. Skórę i rdzeń wkładamy do garnka (resztę ananasa spożywamy;)) i zalewamy 2,5 - 3 litrami wody, dodajemy cukier oraz przyprawy. Wodę z dodatkami gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Następnie napój należy przecedzić. Podajemy gorący lub mocno schłodzony.