Wykonanie
Dzisiaj prezentuje prostą jak drut, szybką w przygotowaniu
sałatkę, która ponadto przy odpowiedniej ekspozycji potrafi także być całkiem efektowna. Polecam przygotowywanie jej dopóki warzywa są jeszcze względnie tanie.Składniki:- 450g
brokułów mrożonych lub jeden świeży- 500g
pomidorów (4 średniej wielkości)- puszka
kukurydzy-
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy przez 10 minut a następnie po odcedzeniu zostawiamy przynajmniej na kilka minut aby ostygły.
Pomidory kroimy w dowolny duży kształt, ja przekroiłem najpierw na pół a
potem w plastry bo tak się najwygodniej je.Układamy w naczyniu najpierw
pomidory które dodatkowo możemy przyprawić, posypujemy odsączoną
kukurydzą z puszki a na wierzchu układamy
brokuły.
Sałatka ta najlepiej smakuje z dodatkiem gotowanych
jajek na twardo umieszczonych pod warstwą
brokułów, obficie polana
sosem czosnkowym na który przepis ukaże się w następnym
poście.Można ją także używać jako dodatek do obiadu, bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla.Dużą jej zaletą jest możliwość przyrządzenia od razu w plastikowym pojemniku i łatwego zabrania na uczelnie lub do pracy jako samodzielne danie.Na zdjęciu 1/3 porcji którą uzyskałem z podanej ilości składników.
Koszt całości (bez proponowanych dodatków): 8 zł