Wykonanie
Ostatnio moim przysmakiem bez, którego dzień się nie obejdzie jest
jajko na miękko w towarzystwie chrupkiego gorącego tosta. Jak wiadomo
jajko na miękko nie jesteś dość wygodne w konsumpcji dlatego zmodyfikowałam je tak, żeby nie przysparzało większego kłopotu. Można je wykorzystać w formie pasty na tosta albo jeść prosto ze szklanki. Dodatkowo chciałabym wspomnieć, że zostałam zaproszona do współpracy z firmą TEEKANNE i poproszono mnie o przetestowanie ich nowych
herbat. Z miłą chęcią się zgodziłam i przez pewien okres czasu piłam ich
herbaty. Z pełnym przekonaniem
mogę je polecić każdej osobie nie tylko tym co są na diecie, ponieważ
herbatki nie dość, że są pyszne w smaku to dodatkowo mają wiele korzystnych dla naszego organizmu składników. Pod przepisem załączę fotografie jak wyglądają, żeby łatwiej było je odnaleźć na półkach sklepowych :) Więcej na stronie TEEKANNE
Składniki:-
jajko-
razowy chleb-
ketchup-
sól-
pieprzPrzygotowanie:Kluczem do sukcesu jest ugotowanie
jajka na miękko, w momencie zagotowania
wody wkładamy do niej
jajko i czekamy około 5 minut wtedy jak dla mnie jest idealne,
białko ścięte zaś
żółtko idealnie płynne. Wiadomo nie zawsze może wyjść ale potrzeba wprawy ;). Chlebek podgrzewamy w piekarniku lub tosterze. Kiedy
jajko się ugotuje zalewamy je zimną
wodą i obieramy ze skorupki, obmywamy przegotowaną letnią
wodą i wkładamy do szklanki. Teraz nie oszczędzamy
jajka i widelcem rozgniatamy je tak aby powstała a'la pasta z grudkami
białka, dodajemy
sól i
pieprz oraz
ketchup, który jest moim magicznym składnikiem. Prosty, mało skomplikowany przepis dla miłośników
jajek.
Smacznego :)