Wykonanie
Te
ciasteczka robiłam już jakiś czas temu, kiedy nie maiłam jeszcze bloga, więc teraz postanowiłam je tutaj zamieścić. Skusiłam się na takie oto smażone
ciasteczka, bo po przeprowadzce przez jakiś czas nie posiadałam piekarnika, więc szukałam czegoś w zamian. Przepis podpatrzony na tym blogu: Arabeska waniliowa . Jednak troszeczkę go zmodyfikowałam. Nieco pozmieniałam składniki na takie, które akurat miałam pod ręką.
Ciasteczka wyszły smakowite i pachnące. Moja siostra, była z nich wielce zadowolona :).

Składniki:( Na 30
ciasteczek )2 szklanki
mąki3 łyżki
cukru1 i 1/2 łyżeczki
sody2
jajka3/4 szklanki crunchy (
płatków)1/2 kostki
margarynyłyżeczka proszku budyniowego
waniliowegoWykonanie:
Mąkę wymieszać z
cukrem i
sodą. Dodać pokrojoną na kawałeczki
margarynę oraz crunchy, wymieszać ręką.Następnie dodać roztrzepane
jajka i proszek budyniowy, wszystko razem zagnieść.Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać
ciasteczka foremką.Posmarowaną papierem nasączonym tłuszczem patelnię taką do naleśników (ja użyłam) nagrzać, kłaść
ciasteczka i smażyć na niezbyt dużym ogniu z każdej strony do brązowego kolorku. (Jak placuszki).Smacznego :)