Wykonanie
No i po weekendzie, ale co zrobić. Trzeba dzisiaj jeszcze poleniuchować, żeby
mieć siłę i zapał na cały tydzień do pracy. A dzisiaj szybka notka z pysznym przepisem na ciacho
drożdżowe. Ale zamiast tradycyjnych okrągłych bułeczek, przedstawiam mini chałeczki. Miłej zabawy :)

Składniki:3 szklanki + 2 łyżki
mąki50 g
drożdżyszklanka ciepłego
mleka2
żółtka1/2 szklanki
brązowego cukru50
masła stopioneszczypta
solicukier waniliowybiałko do posmarowania bułeczekWykonanie:
Mąkę przesiać do miskiDo miseczki dać pokruszone
drożdże, ciepłe
mleko, 2 łyżki
mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu. Powinien podwoić swoją objętość.Następnie do reszty
mąki dać szczyptę
soli,
cukier brązowy,
cukier waniliowy i wymieszać.Nasze wyrośnięte
drożdże dodajemy do
mąki, mieszamy.Następnie dać
żółtka i stopione
masło. Wszystko dokładnie wymieszać.Następnie pozostawić do wyrośnięta. Ok. 40 minut.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i rwąc równe kawałki robimy ruloniki. Przecinamy je na trzy pałki, ale nie tniemy do samego końca. Kawałek zostawiamy nie przecięty, następnie wiążemy nasze pałąki w warkocz.I tak za każdą bułeczką. Z przepisy wychodzi ich ok. 20 sztuk.Następnie przekładamy na blachę (wysmarowanej tłuszczem) i odstawiamy do wyrośnięcia.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.Kiedy nasze bułeczki podrosną, smarujemy je po wierzchu rozbełtanym
białkiem i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy je ok. 20-25 minut.Studzimy.Smacznego :)Idealne do
herbatki lub
mleka (ja z mleczkiem bułeczki
drożdżowe uwielbiam)Mam nadzieję, że instrukcja wiązania
chałek będzie choć odrobinę pomocna :).