ßßß
Składniki:3 szklanki + 2 łyżki mąki50 g drożdżyszklanka ciepłego mleka2 żółtka1/2 szklanki brązowego cukru50 masła stopioneszczypta solicukier waniliowybiałko do posmarowania bułeczekWykonanie:Mąkę przesiać do miskiDo miseczki dać pokruszone drożdże, ciepłe mleko, 2 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu. Powinien podwoić swoją objętość.Następnie do reszty mąki dać szczyptę soli, cukier brązowy, cukier waniliowy i wymieszać.Nasze wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, mieszamy.Następnie dać żółtka i stopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać.Następnie pozostawić do wyrośnięta. Ok. 40 minut.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i rwąc równe kawałki robimy ruloniki. Przecinamy je na trzy pałki, ale nie tniemy do samego końca. Kawałek zostawiamy nie przecięty, następnie wiążemy nasze pałąki w warkocz.I tak za każdą bułeczką. Z przepisy wychodzi ich ok. 20 sztuk.Następnie przekładamy na blachę (wysmarowanej tłuszczem) i odstawiamy do wyrośnięcia.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.Kiedy nasze bułeczki podrosną, smarujemy je po wierzchu rozbełtanym białkiem i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy je ok. 20-25 minut.Studzimy.Smacznego :)Idealne do herbatki lub mleka (ja z mleczkiem bułeczki drożdżowe uwielbiam)Mam nadzieję, że instrukcja wiązania chałek będzie choć odrobinę pomocna :).