ßßß
Składniki: (12szt)140g ciastek pełnoziarnistych w czekoladzie40g masła350g mielonego twarogu sernikowego1/3 szklanki cukru1 łyżka cukru wanilinowego1 łyżka mąki1 białko5 łyżek wiórków kokosowych150g dżemu z czarnej porzeczkiPrzygotowanie:Ciastka pokruszyć za pomocą łyżki lub blendera.Masło rozpuścić i miksować z pokruszonymi ciastkami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.Formę do mufinków wyścielić papilotkami i do każdej nałożyć porcje ciastek. Docisnąć łyżeczką. Spody serniczków podpiekać ok 3 min w piekarniku nagrzanym do temp 175st C.Mielony twaróg sernikowy (można użyć śmietankowego lub półtłustego sera białego ale trzeba wcześniej go zemleć) starannie zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym, białkiem i mąką.Gdy masa będzie mieć jednolitą konsystencję wsypać wiórki kokosowe i jeszcze przez chwilę miksować.Przygotowaną masę sernikową wyłożyć na podpieczone spody z kruchych ciastek (ok 1 1/2 łyżki sera na 1 papilotkę). Lekko wyrównać wierzch.Miniserniczki włożyć do nagrzanego piekarnika do 1 75st C i od razu zmniejszyć do 120st C. Piecz prze 30 min. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.Na każdą porcję ostudzonego miniserniczka nałożyć 1 łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki. Deser wstawić na ok 2h do lodówki.Smacznego ;P