Wykonanie
Gazeta "Gotuj krok po kroku" jest bardzo przyjemnym urozmaiceniem publikacji gastronomicznych :PNie kupuje każdego wydania, bo jakoś zapominam o tym, ale jak tylko pojawiam się w jakimś Empiku i przechodzę obok gazet kulinarnych zawsze ją kupuję.Tym razem serniczki są zupełnie inne niż poprzednie z "ale pychota!" i w
sumie nie umiem określić, które mi bardziej smakują...Za to moim rodzicom chyba bardziej smakowały te ;)Po raz pierwszy robione na dzień dziecka w tym roku;)

Składniki: (12szt)140g
ciastek pełnoziarnistych w
czekoladzie40g
masła350g mielonego
twarogu sernikowego1/3 szklanki
cukru1 łyżka
cukru wanilinowego1 łyżka
mąki1
białko5 łyżek
wiórków kokosowych150g
dżemu z czarnej porzeczkiPrzygotowanie:
Ciastka pokruszyć za pomocą łyżki lub blendera.
Masło rozpuścić i miksować z pokruszonymi
ciastkami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.Formę do mufinków wyścielić papilotkami i do każdej nałożyć porcje
ciastek. Docisnąć łyżeczką.
Spody serniczków podpiekać ok 3 min w piekarniku nagrzanym do temp 175st C.Mielony
twaróg sernikowy (można użyć
śmietankowego lub
półtłustego sera białego ale trzeba wcześniej go zemleć) starannie zmiksować z
cukrem,
cukrem wanilinowym,
białkiem i
mąką.Gdy masa będzie
mieć jednolitą konsystencję wsypać
wiórki kokosowe i jeszcze przez chwilę miksować.Przygotowaną masę sernikową wyłożyć na podpieczone
spody z kruchych
ciastek (ok 1 1/2 łyżki
sera na 1 papilotkę). Lekko wyrównać wierzch.Miniserniczki włożyć do nagrzanego piekarnika do 1 75st C i od razu zmniejszyć do 120st C. Piecz prze 30 min. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.Na każdą porcję ostudzonego miniserniczka nałożyć 1 łyżeczkę
dżemu z czarnej porzeczki. Deser wstawić na ok 2h do lodówki.Smacznego ;P