Wykonanie
Ciastka robiłam pierwszy raz, a zachęciła mnie niewielka ilość składników, a więc i prostota wykonania. Do
ciastek dałam
śliwki, ale równie dobrze mogłyby być z innym
owocem lub całkiem bez niczego.
Twaróg nadaje fajnego smaku, a same
ciasteczka są niesamowicie mięciutkie i nie przesadzę jeśli
powiem, że rozpływają się w ustach ;] Można (ale nie trzeba) dodać też trochę
cukru - ja tak zrobiłam, ponieważ
śliwki były lekko kwaśne.
Co potrzebujemy : (ok 50
ciastek)200 g
twarogu (u mnie chudy)200 g
masła200 g
mąkicukier (opcjonalnie)ok 700 g
śliwek1.
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy
masło w temperaturze pokojowej. Opcjonalnie
cukier według uznania.
Mąkę przesiewamy i ze składników zagniatamy ciasto. Formujemy w kulkę, zawijamy w folie i wykładamy do lodówki na ok 2-3 h.Ciasto ma klejącą konsystencję, dlatego trzeba je schłodzić przed wałkowaniem.2. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na 2-3 mm i wycinamy kształty szklanką.Na wycięte kółka nakładamy małe kawałki
śliwek, a następnie zwijamy w kieszonki.Oczywiście możemy formować dowolne kształty ;]3.
Ciastka układamy na blaszce i pieczemy przez ok 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Możemy je obsypać
cukrem pudrem, jeśli chcemy, aby były bardziej słodkie.SMACZNEGO ;]
Moje
ciasteczka podałam w ślicznej trójdzielnej salaterce z Kolekcji Drewnianej dostępnej w sklepie internetowym Kupszklo.pl . Idealnie nadaje się zarówno do
słodyczy, jaki i do
owoców czy sałatek.http://www.kupszklo.pl/category/kolekcja-drewniana