ßßß Cookit - przepis na Masa makowa

Masa makowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500 g maku
50 g masła
szklanka cukru
cukier waniliowy
2 białka
garść żurawiny suszonej
garść moreli suszonej
4 łyżki miodu
Wykonanie:
Mak opłukać i dać do wrzątku. Następnie zostawić na palniku i zmniejszyć ogień. Gotować, aż mak będzie się dało rozetrzeć w palcach. Następnie wyjąć na durszlak wyłożony gazą i odsączyć wodę, ostudzić. Dwa razy przemilieć w maszynce do mięsa.
Do miski dać masło, cukier,cukier waniliowy, miód podgrzać. Mak wymieszać z żurawiną pokrojoną na drobno i morelką również pokrojoną na drobno. Mak dać do garnka i smażyć na małym ogniu ok. 15 minut. Zdjąć z palnika do większej miski i wymieszać z białkiem.
Taka masa gotowa jest do nadzienia.
Źródło:http://mojepysznegotowanie.blogspot.com/2015/01/masa-makowa.html