Wykonanie
Ciasteczka mięciutki i pachnące. A połączenie smaku dyni ze smakiem
śliwkowych powideł idealne.
Składniki:3 szklanki
mąkiłyżeczka
sody110 g
masła4 łyżki
cukru1,5 szklanki
dyniowego puree4 łyżki
mleka2 łyżeczki
cynamonu1/2 szklanki powideł śliwowychWykonanie:
Mąkę wraz z
sodą przesiać do miski, dodać
cynamon.
Masło zmiksować z
cukrem na puszek i dodać do naszej przesianej
mąki. Następnie dodajemy nasze puree i
mleko. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto dobrze się gniecie i się nie lepi. Następnie z naszego ciasta odrywamy nie wielkie porcje ciasta i formujemy kuleczki. Rozpłaszczamy je paluchami i nakładamy odrobinę powideł. Następnie dokładnie zlepiamy.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Nasz
ciasteczka układamy na delikatnie nasmarowane tłuszczem blaszki i pieczemy 15-20 minut.Smacznego :)