Wykonanie
W ostatnim czasie dawno nie zachwycił mnie tak
chleb jak ten. Przez dodatek dyni nie tylko ma wspaniały kolor ale cudowny miąższ. Oczywiście dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym ma cudownie chrupiącą skórkęPiekę go praktycznie co drugi dzień.Mam nadzieje, że nie zabraknie mi musu z dyni,bo jak tak dalej pójdzie to zapasy które zgromadziłam na zimę szybko znikną :)
Składniki na garnek żeliwny o średnicy 23:50 dag
mąki pszennej (typ 650)250 g musu z dyni ( *najlepiej tego przepisu)180 - 200 ml letniej
wody7 g
drożdży instant1,5 łyżeczki z
soli morskiej1 łyżka
cukruW misce umieszczamy wszystkie składniki powoli dolewając
wodę i zarabiając. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (po wyrobieniu ciasto może się delikatnie kleić do rąk, nie dosypujemy
mąki). Robotem z końcówką z hakiem ok. 7- 10 minut, ręcznie ok 15 minut. Następnie przekładamy do miski wysmarowanej
oliwą na 1-1,5 godziny do wyrastania. Ciasto musi podwoić objętość. Po tym czasie wykładamy ciasto
chlebowe na deskę delikatnie oprószona
mąką i rozciągamy je a następnie zawijamy brzegi do środka jak sakiewkę. Czynność tą powtarzamy jeszcze dwukrotnie . Następnie formujemy bochenek, przekładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy folią niezbyt szczelnie na ok. 45- 60 minut do podwojenia objętości. W
między czasie nagrzewamy garnek żeliwny wraz pokrywą do 230 C. Gdy
chleb będzie już gotowy posypujemy go
mąką i ostrożnie przenosimy wraz z papierem do pieczenia do gorącego garnka. Zamykamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 210 C i pieczmy prze 30 minut. Następnie otwieramy pokrywę i pieczemy kolejne 25-30 mniut. Następnie ostrożnie wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.* Ilość
wody zależy od rodzaju dyni z jakiej przygotowany był mus. Polecam
dynie hokkaido.PoradaNajlepiej gdy
chleb wyrasta po uformowaniu w misce o podobnej średnicy co garnek żeliwny.