Wykonanie
Dzięki uprzejmości fiirmy Tradismak jeszcze przed Wielkanocą stałam się właścicielką wspaniałego
szynkowara "Singiel". To najmniejszy z proponowanych w ofercie urządzeń na około 850 g
mięsa, ale nam w zupełności wystarcza. S zynkowar trafił do mnie z bagnetowym termometrem i pysznymi
przyprawami do wykorzystania przy produkcji własnych
wędlin. Jest wykonany ze stali nierdzewnej przez firmę Stalgast znaną z produkcji urządzeń dla gastronomi. Jako pierwszą wykonałam w nim pyszną
mielonkę z
galaretką, na którą serdecznie zapraszam.

Składniki:850g
łopatki wieprzowej3 ząbki
czosnku2 łyżeczki Peklosmaczku3 łyżeczki
żelatyny spożywczej2 łyżeczki
przyprawy Rozkoszna

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zmielić w maszynce dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek,
sól peklową, suchą
żelatynę i
przyprawy. Wyrobić na gładką masę. Przełożyć do
szynkowara , przykryć pokrywką i docisnać sprężyną z zaciskiem.

Tak przygotowaną praskę umieścić w lodówce na 24 godziny. Po upłynięciu tego czasu włożyć
szynkowar do odpowiedniej wielkości garnka wyłożonego na dnie ściereczką i zalać
wodą pod rant urządzenia. Dzięki ściereczce lub podkładce termicznej temperatura w garnku będzie się rozkładać w miarę równomiernie,
woda zaś, nie może absolutnie zalać górnej części urządzenia. W miejsce do tego przeznaczone na końcu wbić termometr.

Garnek z
szynkowarem umieśćić na gazie. Zagotować
wodę do temperatury 80 stopni i parzyć
mielonkę przez 80 minut. Temperatura końcowa na termometrze, to 71 stopni.
Szynkowar wyjąć z garnka i schłodzić wstawiając go do naczynia z zimna
wodą, ostudzony wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie usunąć sprężynę dociskową i pokrywkę, obrócić
szynkowar do góry dnem i polać go wrzącą
wodą.
Mielonka wypadnie z niego bez problemu. Obtoczona smakowitą
galaretką jest natychmiast gotowa do konsumpcji. Serdecznie polecam to urzadzenie i życzę smacznego!