Wykonanie
Składniki(na 1 porcję)- szklanka
mleka 2% (ok. 250ml),- 4 łyżki
płatków owsianych (ok. 60g),- łyżka
konfitury malinowej (ok. 25g),- ½ szklanki
malin (ok. 60g),- łyżka
orzechów arachidowych (ok. 15g).Sposób przygotowania1. Do garnka wlewamy
mleko i dodajemy
płatki owsiane2. Całość podgrzewamy by
płatki owsiane napęczniały (nie gotujemy).3. Do gotowej owsianki dodajemy
konfiturę malinową, świeże
maliny i
orzechy arachidowe.
Owsianka jest bogata w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z
płatków owsianych), który
daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,- witaminę C (pochodzącą z
malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 gEnergia: 486 , 8 kcal
Białko: 20,4 gTłuszcze: 16 , 5 gWęglowodany: 73 , 5 gBłonnik pokarmowy : 9 , 6 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza