Wykonanie
Składniki- 1 kg
pomidorów,- ½ łyżeczki
soli,- ½ łyżeczki
cukru.Sposób przygotowania:1. Parzymy
pomidory i obieramy ze skórki.2. Wykrawamy z
pomidorów części niejadalne.3. Kroimy
pomidory na ćwiartki i dusimy ok. 10-15 min.4.
Pomidory doprawiamy do smaku.5. Rozgotowane
pomidory miksujemy tak by powstał przecier.
Pomidory są bogatym źródłem potasu, który odpowiada za przewodzenie bodźców nerwowych.Z 1 kg
pomidorów otrzymujemy ok. 750 ml.
przecieru pomidorowego.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 750 mlEnergia: 122 , 62 kcal
Białko: 6,8 gTłuszcze: 1 , 5 gWęglowodany: 29 , 5 gBłonnik pokarmowy : 9 , 0 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza