ßßß Cookit - przepis na Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki
- 1 kg pomidorów,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
1. Parzymy pomidory i obieramy ze skórki.
2. Wykrawamy z pomidorów części niejadalne.
3. Kroimy pomidory na ćwiartki i dusimy ok. 10-15 min.
4. Pomidory doprawiamy do smaku.
5. Rozgotowane pomidory miksujemy tak by powstał przecier.
Pomidory są bogatym źródłem potasu, który odpowiada za przewodzenie bodźców nerwowych.
Z 1 kg pomidorów otrzymujemy ok. 750 ml. przecieru pomidorowego.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 750 ml
Energia: 122 , 62 kcal
Białko: 6,8 g
Tłuszcze: 1 , 5 g
Węglowodany: 29 , 5 g
Błonnik pokarmowy : 9 , 0 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/10/przecier-pomidorowy.html