Wykonanie
Składniki:(na 1 porcję)- 2
suszone pomidory w zalewie (ok. 40 g),- kilka listków
bazylii,- ¼
jogurtu naturalnego (ok. 50 g),- łyżeczka pesto
pomidorowego (ok. 10 g),- kilka liści
szpinaku.Sposób przygotowania:1. Kroimy
suszone pomidory w paski i układamy na samym dole szklanki.2. Na
suszone pomidory kładziemy listki
bazylii i
jogurt naturalny.3.
Jogurt przykrywamy pesto a pesto liśćmi
szpinaku.

Przysmak jest bogaty w:- jenonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z pesto), które obniżają poziom cholesterolu,- likopen (pochodzący z
pomidorów), który przeciwdziała procesom starzenia się,- żelazo (pochodzące ze
szpinaku), które jest składnikiem
krwi,- substancje uspokajające pochodzące z
bazylii.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 105 gEnergia: 144 , 29 kcal
Białko: 2,66 gTłuszcz: 13 , 05 gWęglowodany: 4 , 73 gBłonnik pokarmowy : 0 , 36 gSmaczneg o i zdr owegoTrójko lorowa Tę cza