ßßß Cookit - przepis na Pesto z jogurtem

Pesto z jogurtem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 1 porcję)
- 2 suszone pomidory w zalewie (ok. 40 g),
- kilka listków bazylii,
- ¼ jogurtu naturalnego (ok. 50 g),
- łyżeczka pesto pomidorowego (ok. 10 g),
- kilka liści szpinaku.
Sposób przygotowania:
1. Kroimy suszone pomidory w paski i układamy na samym dole szklanki.
2. Na suszone pomidory kładziemy listki bazylii i jogurt naturalny.
3. Jogurt przykrywamy pesto a pesto liśćmi szpinaku.
Przysmak jest bogaty w:
- jenonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z pesto), które obniżają poziom cholesterolu,
- likopen (pochodzący z pomidorów), który przeciwdziała procesom starzenia się,
- żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi,
- substancje uspokajające pochodzące z bazylii.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 105 g
Energia: 144 , 29 kcal
Białko: 2,66 g
Tłuszcz: 13 , 05 g
Węglowodany: 4 , 73 g
Błonnik pokarmowy : 0 , 36 g
Smaczneg o i zdr owego
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2013/12/pesto-z-jogurtem.html