Wykonanie
Składniki:(na 9 porcji)- 2 szklanki
maki razowej (ok. 240 g),- 1 szklanka letniej
wody- 1 i ½ łyżeczki
drożdży instant,- 3 łyżki
oliwy z oliwek (ok. 36 g),- 4 łyżeczki prażonych
nasion słonecznika (ok. 20 g),- łyżeczka
soli.Sposób przygotowania:1. Mieszamy
wodę z
drożdżami,
oliwą,
solą, 2 łyżeczkami
nasion słonecznika i
mąką.2. Wyrobione ciasto ostawiamy na ok. 1 h. do wyrośnięcia.3. Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto posypujemy 2 łyżeczkami
nasion słonecznika.4. Całość odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min.5. Focaccia pieczemy w 200⁰C przez ok. 25 min.

Focaccia jest bogata w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z
mąki razowej), który obniża stężenie cholesterolu i
daje uczucie sytości,- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
oliwy z oliwek), które również obniżają poziom cholesterolu.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 50 gEnergia: 123 , 76 kcal
Białko: 3,15 gTłuszcz: 5 , 08 gWęglowodany: 18 , 60 gBłonnik pokarmowy :2 , 38 gSmaczneg o i zdr owegoTrójko lorowa Tę cza