ßßß Cookit - przepis na Focaccia ze słonecznikiem

Focaccia ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 9 porcji)
- 2 szklanki maki razowej (ok. 240 g),
- 1 szklanka letniej wody
- 1 i ½ łyżeczki drożdży instant,
- 3 łyżki oliwy z oliwek (ok. 36 g),
- 4 łyżeczki prażonych nasion słonecznika (ok. 20 g),
- łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
1. Mieszamy wodę z drożdżami, oliwą, solą, 2 łyżeczkami nasion słonecznika i mąką.
2. Wyrobione ciasto ostawiamy na ok. 1 h. do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto posypujemy 2 łyżeczkami nasion słonecznika.
4. Całość odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min.
5. Focaccia pieczemy w 200⁰C przez ok. 25 min.
Focaccia jest bogata w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki razowej), który obniża stężenie cholesterolu i daje uczucie sytości,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), które również obniżają poziom cholesterolu.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 50 g
Energia: 123 , 76 kcal
Białko: 3,15 g
Tłuszcz: 5 , 08 g
Węglowodany: 18 , 60 g
Błonnik pokarmowy :
2 , 38 g
Smaczneg o i zdr owego
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2013/12/focaccia-ze-sonecznikiem.html