Wykonanie
Składniki:(na 2 porcje)- szklanka
truskawek (ok. 160g),- 2 łyżki
płatków owsianych (ok. 20g),- 2 łyżki
orzechów włoskich (ok. 20 g),- łyżeczka
miodu (ok. 12g),- 2 łyżeczki
masła (ok. 10 g).Sposób przygotowania1.
Truskawki wkładamy do kokilek.5. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy
masło z
płatkami owsianymi,
orzechami i
miodem.6. Obsypujemy
truskawki kruszonką.7. Całość pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 20 min.

Zapiekane
truskawki są bogate w:- błonnik pokarmowy ( pochodzący z
płatków owsianych i
orzechów), który obniża poziom cholesterolu,- magnez (pochodzący z
orzechów), który zapewnia prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
orzechów), które obniżają poziom trójglicerydów (działanie przeciwmiażdżycowe) oraz działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 110 gEnergia: 179 , 7 kcal
Białko: 3,4 gTłuszcz: 11 , 2 gWęglowodany: 19 , 3 gBłonnik pokarmowy : 2 , 9 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza