Wykonanie
Składniki(na 1 porcję)- 3 liście
sałaty lodowej (ok. 120g),- szklanka
brokułów (ok. 100g),- plaster
sera Feta (ok. 25g),- ząbek
czosnku,- 2 łyżki
jogurtu naturalnego (ok. 50g),- 2 łyżki
nasion słonecznika (ok. 20g),-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania1.
Sałatę myjemy i rwiemy na drobniejsze kawałki.2.
Brokuły blanszujemy.3.
Ser Feta kroimy w kostkę.4. Przygotowujemy sos: mieszamy
jogurt naturalny z wyciśniętym
czosnkiem,
solą i
pieprzem.5. Prażymy na patelni
nasiona słonecznika.6. Na talerzu układamy
sałatę,
brokuły,
Fetę i polewamy przygotowanym sosem. Całość obsypujemy
nasionami słonecznika.
Sałatka jest bogata w:- glutation (pochodzący z
brokułów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
nasiona słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 315 gEnergia: 239 , 8 kcal
Białko: 15,9 gTłuszcze: 14 , 3 gWęglowodany: 16 , 9 gBłonnik pokarmowy : 5 , 4 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza