Wykonanie
Zostałam zaproszona do udziału w ciekawej akcji "Smak
języka" organizowanej przez firmę Multikurs.pl . Przez kolejne miesiące będzie promowany
język i kuchnia danego regionu (co 2 tygodnie inny) – zaczynamy od Włoch, następnie Anglia, Hiszpania, Francja i Niemcy. Z tej okazji zapraszam Was na pyszną, oryginalną włoską panna cottę!
Jak już wspomniałam, jako pierwszy jest promowany
język włoski oraz italiańska kuchnia. Już od dziś możecie pobrać ze strony www.smakjezyka.pl specjalny e-book La Cucina Italiana będący włosko-polską mini książką kucharską z przepisami na kultowe włoskie dania takie jak pizza, risotto, tiramisu czy prezentowana dziś przeze mnie panna cotta – wystarczy zarejestrować się na stronie multikurs.pl i wówczas e-book jest do pobrania zupełnie za darmo ze strefy kursanta. Aktualnie jest to tylko e-book z włoskimi przepisami, nowe będą pojawiały się wraz z rozpoczęciem promocji kolejnego
języka.SKŁADNIKI: (na 12 szt takich muffinkowych małych deserów lub na 4 duże)500 ml
śmietanki 30%3 łyżeczki
żelatyny50 ml zimnej
wody100 g
cukru pudru1
laska wanilii1.
Żelatynę zalać
wodą, odstawić do napęcznienia.2.
Śmietankę wlać do rondelka, mocno podgrzać. Dodać namoczoną
żelatynę i dokładnie mieszać, aż do jej rozpuszczenia (ale nie doprowadzając do wrzenia!). Dodać
cukier puder i ziarna z
laski wanilii, wymieszać.3. Masę przelać przez sitko do foremek lub salaterek. Odstawić do stężenia. Podawać z dowolnym sosem,
owocami, karmelem itp.Ja zrobiłam do niej sos
jagodowy :1 szkl mrożonych
jagód100 ml
wody1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejcukier do smaku
Jagody przełożyć do rondelka, dodać połowę
wody i podgrzać.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałą
wodą, dodać do
jagód i ciągle mieszając zagotować. Dosłodzić do smaku. Wystudzić i polać sosem stężałą panna cottę.
Przy okazji polecam Wam przejrzeć dostępne na stronie multikurs.pl
kursy językowe (a jest z czego wybierać!) i wykonać testy diagnozujące z wybranego
języka, bo już za 2 tygodnie
będę miała dla Was super niespodziankę ! :)Tymczasem zapraszam Was do przygotowywania przepisów z e-booka i wstawianie ich na Facebook i Instagram z hashtagiem #smakjęzykaDodatkowo każde zdjęcie dania otagowanego na Instagramie #smakjęzyka zajdzie się w specjalnej publicznej galerii na stronie www.smakjezyka.pl -
dajcie się ponieść chwili i wyczarujcie pyszne danie z któregoś przepisu, a następnie koniecznie zróbcie zdjęcie i pochwalcie się swoim dziełem!Koleżanki i koledzy blogerzy kulinarni – dla Was dodatkowa informacja: dla osób, które przyłączą się do naszej akcji i wezmą w niej czynny udział przygotowane są specjalne upominki, a dodatkowo dla 3 najbardziej zaangażowanych lub tych, których zdjęcia zdobędą największą popularność istnieje możliwość współtworzenia kolejnych edycji ebooków :)