ßßß

Beaujolais to region w centralnej Francji, zaraz za Lyon. Sadzi się tam głównie winogrona odmiany Gamay i to właśnie z nich robi się słynne Beaujolais Nouveau. Jest to wino czerwone, które ze względu na to, że jest młode charakteryzuje się lekkim, ale również dość cierpkim smakiem. Jest orzeźwiające, lekko owocowe i należy je pić lekko schłodzone. Należy również pamiętać, że to wino się nie starzeje, tzn. w tym przypadku starsze wino wcale nie znaczy lepsze, więc jeśli w sklepie znajdziemy wieloletnie Beaujolais na pewno nie będzie to dobry wybór.
Wino to jest dosyć wszechstronne, pasuje do niego całkiem dużo potraw począwszy od serów, przez makarony, aż do czerwonych i białych mięs. Najlepiej jednak będą komponować się np. miękkie sery brie lub camembert, sałatki z pomidorami, makaron z pomidorami lub z sosami z warzywami czy też pieczone mięsa. Przy degustacji tego młodego wina najlepiej jest serwować np. paszteciki z ciasta francuskiego albo francuskie tarty z warzywami.Mi udało się kupić już w sklepie kilka butelek Beaujolais Nouveau, więc czas na degustację.



