Wykonanie
            Zbiteń (ros. сбитень lub збитень) to rozgrzewający 
napój rosyjski na bazie 
miodu, znany od XII wieku. Cudzoziemcy, którzy odwiedzali Rosję za Piotra I z zachwytem mówili o zbitniu. Był on popularny w Rosji aż do XIX wieku, gdy upowszechniła się 
herbata. Marynarze z Anglii czy Holandii często raczyli się w rosyjskich karczmach tym 
napojem zmieszanym z samogonem. Natomiast uliczni handlarze - sbiteńszcziki wersje bezalkoholową sprzedawali wprost z noszonych na plecach naczyń, przypominających samowar.Składniki:100 g 
miodu lipowegolitr 
wodypół łyżeczki 
cynamonu2 
goździkiłyżka suszonych szyszek chmielowychgarść 
miętyDo wrzącej 
wody dodać 
miód i 
przyprawy i gotować razem pół godziny na wolnym ogniu. Pić gorące.