Wykonanie

Sałatka na szybki lunch na wynos, zwłaszcza gdy żar leje się z nieba. Samo przygotowanie zajmuje kilka minut.Dzięki leżakowaniu w lodówce, zarówno
ser feta i
ciecierzyca marynują się w aromatycznym pesto. To 2 porcje na lunch lub 4 jako dodatek do kolacji/obiadu.
Sałatka z
ciecierzycą i pesto z
bazylii, z
serem fetaSkładniki (2-4 porcje):1 i 3/4 szklanki gotowanej
ciecierzycy (lub 1 puszka
ciecierzycy)1 szczodra łyżka pesto z
bazylii, domowego lub gotowego100 g
fety,
sera bałkańskiego lub typu
fetapół niedużej
cebuli czerwonej2-3 łyżki pestek
słonecznikaWykonanie:
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, do zezłocenia.
Cebulę obrać, drobni posiekać.
Ser typu
feta pokroić w małą kostkę lub pokruszyć.Wszystkie składniki połączyć i wstawić do lodówki, do "przegryzienia" na minimum godzinę.
