Wykonanie
Ciasto, które może wykonać każdy. Tutaj nie ma
mowy o porażce. Przepis pochodzi ze zbioru przepisów Kuchnia Świata z pewnej gazety. Zrobione było z
jabłkami, ja akurat pod ręką miałam
śliwki, więc to one poszły na blachę w parze z
bagietką.
Składniki:1,5
bagietkiszklanka
mleka1,5kg
śliwek2 łyżki
cukru2 łyżki
cukru pudru1/2 łyżki
cynamonumasło do wysmarowania blachy
Wykonanie:
Śliwki płuczemy,,usuwamy pestki przecinając
owoce wzdłuż.Przekładamy do miski, zasypujemy
cukrem i mieszamy.Pozostawiamy na kilka minut.Blachę o wymiarach ok. 24x30 smarujemy
masłem.
Bagietki kroimy na około 1,5cm "kromki".Namaczamy je w
mleku.Układamy na dnie blachy , aby zostało całe przykryte
bagietkami (pierwsza warstwa).Przykrywamy
śliwkami.Następnie ponownie namaczane "kromki"
bagietki w
mleku układamy na śliwkach.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i zapiekamy około 40 minut.Gdy
bagietki będą zarumienione ciasto jest gotowe.
Cukier puder mieszamy z
cynamonem, obsypujemy mieszanką jeszcze ciepłe ciasto.Najlepiej smakuje, gdy ciasto jest ciepłe.
Smacznego!