ßßß
Składniki:250g mąki żytniej7,5g zakwasu chlebowego w proszku (dodałam zakwas chlebowy zrobiony przeze mnie - 15g)1/2 opakowania drożdży instant1 łyżka oleju175ml ciepłej wody1/2 łyżeczki soli1 łyżka melasy - zastąpiłam łyżką miodumąka do obsypaniatłuszcz do posmarowania miski
Wykonanie:Przepis na zakwas znajdziecie TUTAJ .Mąkę mieszamy z solą, dodajemy 175 ml ciepłej wody, miód, zakwas chlebowy, drożdże instant oraz łyżkę oleju - wyrabiamy ciasto ok 10 minut.Przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsceWyrośnięte ciasto przykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy.Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy chleb wilgotnymi rękoma.Nacinamy w kilku miejscach - zostawiamy na godzinę, aby ciasto jeszcze.Pieczemy 35 minut w 200*C - dolna półka piekarnika.* Przepis pochodzi z książki " Smakowite pieczywo".