Wykonanie
Kolejna potrawa, która od wielu już lat króluje na naszym Wigilijnym
stole:)

Składniki:filet z
mintaja - 8 sztuk
wywar warzywny - 500 militrów
musztarda stołowa słoik - 1 sztuka
musztarda sarepska - 2 ztuki
bułka tarta- 1 szklanka
jajko - 3 sztuki
sól,
pieprz do smakutłuszcz do smażenia

Wykonanie:Filety solimy - odstawiamy na kilkanaście minut.Panierujemy w
jajku i
bułce - smażymy na patelni z obu stron na rumiano.Piekarnik nastawiamy na 180*CPrzekładamy usmażone filety do naczynia żaroodpornego lub brytfanny.Podgrzewamy
wywar, dodajemy
musztardę, możemy ewentualnie doprawić
pieprzem i/lub
solą. Gotujemy do momentu aż nam się zredukuje i będzie gęsty.Zalewamy gotowym sosem filety, które wcześniej włożyliśmy do naczynia żaroodpornego.Zapiekamy bez przykrycia na dolnej półce piekarnika,tryb góra dół do momentu aż na wierzchu utworzy nam się skorupa.