ßßß Cookit - przepis na Ryba w musztardzie

Ryba w musztardzie

nazwa

Wykonanie

Kolejna potrawa, która od wielu już lat króluje na naszym Wigilijnym stole:)
Składniki:
filet z mintaja - 8 sztuk
wywar warzywny - 500 militrów
musztarda stołowa słoik - 1 sztuka
musztarda sarepska - 2 ztuki
bułka tarta- 1 szklanka
jajko - 3 sztuki
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Filety solimy - odstawiamy na kilkanaście minut.
Panierujemy w jajku i bułce - smażymy na patelni z obu stron na rumiano.
Piekarnik nastawiamy na 180*C
Przekładamy usmażone filety do naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
Podgrzewamy wywar, dodajemy musztardę, możemy ewentualnie doprawić pieprzem i/lub solą
. Gotujemy do momentu aż nam się zredukuje i będzie gęsty.
Zalewamy gotowym sosem filety, które wcześniej włożyliśmy do naczynia żaroodpornego.
Zapiekamy bez przykrycia na dolnej półce piekarnika,
tryb góra dół do momentu aż na wierzchu utworzy nam się skorupa.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2011/12/ryba-w-musztardzie.html