Wykonanie
ŚMIETANKOWE DOMOWE
LODYZABAJONE
WIŚNIÓWKĄ (IDEALNIE FIOLETOWE)lub idealna piankowa fioletowa masa do
tortów
Miały być wczoraj, ale z przyczyn technicznych będą dzisiaj. Okazuję się, że rok blogowania sprawił, że nawet moim aparatem w telefonie potrafię zrobić ładne zdjęcia ;) Więc może jakoś przeżyję swoją żałobę po moim kochanym Cannoniku. Zwłaszcza, że Mężuś zaczął przeglądać stronki z aparatami fotograficznymi :)Przepis na te
lody w zasadzie podałam już wczoraj. Ta, tak... wytrwali blogowicze już wiedzą. To nic innego niż...nasza nieubijająca się masa piankowa ;) Okazało się, że reszta masy, którą wystawiłam za okno stała się pysznymi
lodami o
śmietankowym smaku i pięknym fioletowym kolorze. Synek się nimi zajada, więc ja zapisuję przepis tutaj. Czasem warto coś ratować, by stworzyć coś nieoczekiwanego :) Napewno do tych
lodów wrócę latem ! Ale Wam polecam serdecznie zrobić je na sylwestrową imprezę po północy !Składniki na duży kubek
lodów :1 szklanka
mleka skondensowanego niesłodzonegoodrobina barwnika fioletowego2 łyżki takiej już dobrze stężałej
galaretki amarantowejokoło 8 -12 łyżek masy
mascarpone ** przepis na masę podaję poniżej przepisu na
lody - na około 500 g masy, która można wykorzystać do
tortówGalaretkę amarantową rozpuszczamy wedle instrukcji na opakowaniu i wkładamy do lodówki, by przestygła i lekko zaczęła tężeć.W wysokim naczyniu ubijamy
mleko skondensowane, tak by podwoiło swoją objętość i było puszyste, ale nie było sztywne. Następnie nadal ubijając dodajemy dwie łyżki lekko stężałej
galaretki, masę
mascarpone oraz
barwnik spożywczy - fioletowy - tyle, by kolor nas zadowolił. Tak przygotowane
lody wystawiamy, albo za okno na mróz -15'c - wtedy wystarczy doba, albo do zamrażalnika, na odpowiednio dłuższy czas potrzebny do zamrożenia - myślę, że półtora dnia wystarczy. Smaczności !!
Lody te, po spędzeniu 15 minut w zamrażalniku, można wyłożyć na tort i wstawić do lodówki - uzyskamy wtedy lekką, fioletową masę piankową do
tortów.* przepis na masę
mascarpone :500 g
serka mascarponeszklanka półtorej
cukru pudruokoło 60 ml domowej
wiśniówkimniej więcej 1/3 szklanki szklanki
soku winogronowego - domowej roboty - gęsty do rozrabiania z
wodąDo miseczki wrzucamy
serek,
cukier puder, wlewamy
wiśniówkę i
sok winogronowy i ucieramy wszystko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Jej gęstość regulujemy
cukrem pudrem i ewentualnie
sokiem. Przed wsadzeniem jej do
lodów lekko schładzamy w lodówce.