Wykonanie
Sezon na
szparagi jest tak krótki, że staramy się wykorzystać go najlepiej jak umiemy.
Szparagi pieczone, gotowane, na zimno, na ciepło, w zapiekance, zupie,
sałatce. Nieskończona ilość możliwości. Tym razem zrobiłam zupę z
zielonych szparagów. Bez żadnych innych warzyw. Tylko
szparagi,
bulion i
śmietana. Wyszła przepyszna Kremowa zupa z
zielonych szparagów .

Składniki:2 pęczki
zielonych szparagów½ l
bulionu warzywnegoKilka łyżek gęstej, kwaśnej
śmietanyWykonanie:
Szparagi myjemy i obieramy. Odcinamy też zdrewniałe końcówki. Odcinamy też kilka główek, których użyjemy do ozdobienia zupy. Resztę
szparagów kroimy na małe kawałki i wrzucamy do ganka. Zalewamy
bulionem i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż
szparagi będą miękkie. Zupę miksujemy na gładki krem za pomocą blendera. Zmiksowaną zupę możemy jeszcze przetrzeć przez sitko, żeby była idealnie gładka. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. W międzyczasie gotujemy główki
szparagów w osolonym wrzątku, lub lepiej na parze. Gotujemy dosłownie przez kilka minut. Ugotowane główki przekrajamy wzdłuż na pół.Zupę nalewamy do talerzy, ozdabiamy kleksem ze
śmietany i szparagowymi główkami.
