Wykonanie
Jak zrobić
lody o kremowej konsystencji bez grama śmietany? Dodać do nich
banany. Nawet się zrymowało :-) A
bananowy sposób zagęszczenia domowych
lodów gorąco polecam, bo szybki, prosty i całkiem zdrowy. Smak
bananów jest praktycznie niewyczuwalny, a
Lody truskawkowo-
bananowe z nutką
wanilii są po prostu pyszne.Składniki:½ kg
truskawek4 spore, dojrzałe
bananyŁyżka
cukru waniliowegoŁyżka ekstraktu
waniliowegoWykonanie:
Truskawki po dokładnym umyciu pozbawiamy szypułek i miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmujemy, jeszcze chwilę blenderujemy i do pojemnika dokładamy umyte, obrane
banany pokrojone na kawałki. Całość zamrażamy przez jakieś 1,5 godziny, wyjmujemy, dodajemy
cukier i ekstrakt i miksujemy za pomocą blendera i podajemy.
Truskawki z
bananami możemy też trzymać w zamrażalniku znacznie dłużej, trzeba je wyjąć jakieś pół godziny przed podaniem, żeby masa zdążyła się nieco rozmrozić przed zblenderowaniem z waniliowymi dodatkami.

