Wykonanie
Prowadzenie bloga motywuje do kreatywnego gotowania :-) Gdyby nie blog,
szparagi zapewne ugotowałam na parze, a przed podaniem posypała tartym
parmezanem. A tak pokombinowałam i powstała przepyszna
Sałatka z białych
szparagów .
Składniki:Pęczek białych
szparagów (a właściwie pół, ale o tym później)
PomarańczaŁyżka solonego
masła50g
orzechów włoskichWykonanie:
Szparagi obieramy i przecinamy w poprzek na pół. Dolne części odkładamy- możemy zrobić z nich np. zupę, a górne części przekrajamy jeszcze raz na pół i wkładamy do miski wypełnionej lodowatą
wodą i odstawiamy na pół godziny. A następnie gotujemy je na parze przez 7 minut.Z dokładnie umytej i sparzonej
pomarańczki ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Orzechy prażymy na suchej patelni, po czym niezbyt drobno siekamy.
Masło roztapiamy.Gorące
szparagi polewamy roztopionym
masłem, dodajemy ciepłe
orzechy,
skórkę pomarańczową i 2 łyżki soku z
pomarańczy. Mieszamy i od razu podajemy.