Wykonanie
Lato, cudowne lato! Już jestem przystosowana na tyle, że nie wyobrażam sobie, że to ciepełko niedługo zniknie. Dla mnie upały nie są aż takim problemem, jak ciągłe zmiany pogody. O ile w Polsce można liczyć na kilkudniowe, a może nawet kilkutygodniowe okresy pogodowe, tutaj zmiany są nawet godzinne. Rano budzimy się, mamy piękne słońce, mamy zamiar po pracy skorzystać z pięknego dnia, ale najpierw musimy skupić się na obowiązkach. Tymczasem, nic z naszych
planów, bo po południu nadciągają chmury i jest nijako. To standard, dlatego prawie nigdy nie zdążę przystosować się do letnich temperatur. Tym razem jest jednak wyjątkowo, upały jak z katalogu z ciepłych
krajów. Nasz jadłospis został drastyczne zmieniony, ilość
owoców jeszcze bardziej zwiększona, a w ogródku pojawił się nowy obiekt... beczka do zbierania deszczówki przefunkcjonowana na mały basen. To działa, wypróbujcie :-) Po takiej ochłodzie świetnie pasują orzeźwiające
lody z
kiwi.Ten oraz inne przepisy na
lody mojego autorstwa znajdziecie w wakacyjnym wydaniu wegańskiego czasopisma Vege
Lody na patyku z
kiwikilka dojrzałych
owoców kiwicukier do smakunieco
śmietany roślinnej, na przykład sojowej lub ryżowejWszystkie składniki zmiksować, wlać do foremek i wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Aby
lody łatwo wyszły z foremek, należy je na chwileczkę polać gorącą
wodą z kranu.