Wykonanie
Suflaki to popularna grecka potrawa znana w bardzo wielu odmianach. Suflaki najczęściej robimy z
mięsa wieprzowego lub drobiowego. Ja najbardziej uwielbiam drobiowe. W Grecji do suflaków najczęściej zamawia się grecką
sałatkę wiejską. W restauracjach i tawernach suflaki są serwowane także z
ryżem. Ja dziś przygotowałam drobiowe suflaki z
zieloną sałatką z
pomidorkami koktajlowymi i
suszonymi śliwkami.Składniki:0,7 kg
filetów z piersi kurczaka2 łyżki
przyprawy do kurczaka1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżka
suszonego koperku1 łyżka
olejudługie wykałaczkiWykonanie:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w długie paski. Oprószyć
przyprawami. Skropić
olejem i dokładnie wymieszać, aby
przyprawy dobrze przylegały do
mięsa.Paski
mięsa nabijać na patyczki wzdłuż, lekko je skręcając. Przygotowane szaszłyki układać na tacce aluminiowej lub talerzu i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, aby
mięso się przemacerowało.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 °C. Wstawić tackę z szaszłykami i piec ok. 25-30 minut. Jeśli ktoś nie ma akurat pod ręką aluminiowej tacki suflaki można upiec na blaszce wyłożonej folią aluminiową, którą należy skropić odrobiną
oleju. W połowie czasu pieczenia przewrócić suflaki na drugą stronę.Suflaki można podawać z frytkami i różnymi
sałatkami. Ja proponuję
sałatkę z
sosem vinegret z dodatkiem suszonych
śliwek i
pomidorków koktajlowych. Przepis na
sos vinegret znajduje się tutaj.