Wykonanie

Maślane bułeczki widziałam kiedyś w jednym z programów Nigelli poświęconemu szybkim
śniadaniom. Spisałam przepis do mojego kuchennego zeszytu i o nim zapomniałam. Przypomniałam sobie o nim w zeszły weekend i postanowiłam przygotować je na sobotnie śniadanie. Robi się je naprawdę ekspresowo. Po upieczeniu najlepiej smakują na słodko z
dżemem,
miodem albo nutellą.Składniki:450 ml
maślanki1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli0,5 kg
mąki3/4 szklanki
rodzynekWykonanie:Wszystkie składniki wymieszać razem w misce. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko wyrobić. Lekko rozwałkować i pokroić w kostkę wielkości 2×2 cm. Blachę do pieczenia wysypać
mąką. Piec 12 minut w temperaturze 230 stopni C.