Wykonanie
Kruchutkie, maślane, mocno
kokosowe ciasteczka, które upiekłam dziś specjalnie z myślą o naszym miłym gościu – mojej młodszej Siostrze – dawno już zniknęły z talerzyka, a ja właśnie dojadam ostatnie, które Zuzia porzuciła w ferworze zabawy, i planuję wyprawę do sklepu po więcej
wiórków kokosowych, bo jedna porcja okazała się zdecydowanie za mała :)Kruche
ciastka są u nas w domu zawsze mile widziane, ale już dawno żadne nie spotkały się z tak entuzjastycznym przyjęciem :) Nie dość, że wyszły idealnie kruche i maślane (ale nie tłuste, jak to się czasem zdarza), to jeszcze były bardzo, bardzo
kokosowe, co samo w sobie wystarczyło, by Zuzia z ciocią nie mogły się im oprzeć. Zwłaszcza, że smakują nawet lepiej, niż popularne
kokosowe ciasteczka, które zdarzało nam się od czasu do czasu kupować.Polecam :)* przepis z „1000 recipes. Baking”Składniki na około 16
ciastek:150g
mąki pszennej55g
wiórków kokosowych75g drobnego
cukru do wypieków150g niesolonego
masła, pokrojonegoWykonanie:
Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi oraz
cukrem. Dodaj pokrojone
masło i przesiekaj nożem lub siekaczem do kruchego ciasta. Wyrób gładkie, jednolite ciasto*.Ciasto rozwałkuj na blacie lub stolnicy lekko oprószonej
mąką na grubość około 5mm. Wycinaj
ciasteczka okrągłą foremką o średnicy 5cm i karbowanym brzegu (lub inną, ulubioną foremką) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz w temperaturze 180°C przez około 12 – 15 minut, aż
ciasteczka się zarumienią. Upieczone pozostaw przez chwilę na blasze, po czym przełóż na kratkę i wystudź całkowicie.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)