ßßß Cookit - przepis na Honeycomb...

Honeycomb...

nazwa

Wykonanie

Honeycomb to słodki przysmak znany w wielu krajach, choć występujący pod różnymi nazwami. Jego nazwa oznacza dosłownie plaster miodu, co wynika z podobieństwa struktury tego specjału do plastra miodu właśnie. Tu w Irlandii najczęściej można go kupić pod postacią popularnego batonika Crunchy.
Honeycomb jest bardzo słodki i rozpływający się w ustach. Nawet osobom niezbyt lubiącym rzeczy przesadnie słodkie trudno się od niego oderwać :) Ładnie zapakowany może stanowić wspaniały słodki prezent, a drobno pokruszonym możecie z powodzeniem dekorować ciasta i babeczki lub dodawać do deserów, czy lodów. Możecie też pokroić go w niewielkie prostokąty i pokryć ciemną lub mleczną czekoladą na wzór wspomnianego wyżej batonika. O ile coś zostanie ;)
Choć ten smakołyk może sprawiać wrażanie trudnego do przygotowania, wcale taki nie jest. Wystarczy duży rondel, rózga kuchenna i kilka podstawowych składników. Przyda się również termometr cukierniczy, ale nie jest konieczny i mi udało się z powodzeniem zrobić go bez termometru.
Polecam :)
* przepis jest moją wersją tego, co wyczytałam u Nigelli Lawson oraz Rachel Allen
Składniki:
325g drobnego cukru do wypieków
50g płynnego miodu
125g syropu złocistego (golden syrup)
1 łyżka sody
Wykonanie:
Wyłóż papierem do pieczenia prostokątną blachę o wymiarach około 25 x 35cm.
Cukier, miód oraz syrop złocisty umieść w dużym rondlu o grubym dnie. Wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Tak przygotowaną mieszankę zdejmij z ognia i dodaj do niej sodę. Wymieszaj dokładnie, uważając, bo masa zacznie buzować i może wykipieć. Wymieszają, napowietrzoną masę przelej do przygotowanej wcześniej formy. Odstaw do całkowitego wystudzenia, by stwardniała.
Gotową tabliczkę honeycomb wyjmij z formy i pokrój ostrym nożem lub połam na nieduże kawałeczki.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/11/14/honeycomb