Wykonanie

Honeycomb to słodki przysmak znany w wielu krajach, choć występujący pod różnymi nazwami. Jego nazwa oznacza dosłownie plaster
miodu, co wynika z podobieństwa struktury tego specjału do plastra
miodu właśnie. Tu w Irlandii najczęściej można go kupić pod postacią popularnego batonika Crunchy.Honeycomb jest bardzo słodki i rozpływający się w ustach. Nawet osobom niezbyt lubiącym rzeczy przesadnie słodkie trudno się od niego oderwać :) Ładnie zapakowany może stanowić wspaniały słodki prezent, a drobno pokruszonym możecie z powodzeniem dekorować ciasta i babeczki lub dodawać do deserów, czy
lodów. Możecie też pokroić go w niewielkie prostokąty i pokryć ciemną lub
mleczną czekoladą na wzór wspomnianego wyżej batonika. O ile coś zostanie ;)Choć ten smakołyk może sprawiać wrażanie trudnego do przygotowania, wcale taki nie jest. Wystarczy duży rondel, rózga kuchenna i kilka podstawowych składników. Przyda się również termometr cukierniczy, ale nie jest konieczny i mi udało się z powodzeniem zrobić go bez termometru.Polecam :)* przepis jest moją wersją tego, co wyczytałam u Nigelli Lawson oraz Rachel AllenSkładniki:325g drobnego
cukru do wypieków50g płynnego
miodu125g
syropu złocistego (golden
syrup)1 łyżka
sodyWykonanie:Wyłóż papierem do pieczenia prostokątną blachę o wymiarach około 25 x 35cm.
Cukier,
miód oraz
syrop złocisty umieść w dużym rondlu o grubym dnie. Wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż
cukier całkowicie się rozpuści.Tak przygotowaną mieszankę zdejmij z ognia i dodaj do niej
sodę. Wymieszaj dokładnie, uważając, bo masa zacznie buzować i może wykipieć. Wymieszają, napowietrzoną masę przelej do przygotowanej wcześniej formy. Odstaw do całkowitego wystudzenia, by stwardniała.Gotową tabliczkę honeycomb wyjmij z formy i pokrój
ostrym nożem lub połam na nieduże kawałeczki.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)
