ßßß Cookit - przepis na Wegetariańskie flaczki

Wegetariańskie flaczki

nazwa

Wykonanie

Flaki znane były na polskiej ziemi już w XIV wieku, należały do ulubionych dań Władysława Jagiełły. W wariancie tradycyjnym do przygotowania tej potrawy używa się wołowych żołądków, a za najbardziej wartościowe uważa się takie jego części jak żwacz i trawieniec.
Boczniak to grzyb zawierający przyswajalne w 70% białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy grupy B, witaminę C oraz magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, sód, cynk i selen . Spożywane regularnie pomagają obniżyć poziom cholesterolu i glukozy . Japońscy naukowcy twierdzą, że ekstrakt z boczniaka może powodować zmniejszenie guzów nowotworowych . Badacze ze Słowacji wyizolowali z boczniaka beta glukan, który zapobiega powstawaniu nowotworów układu pokarmowego, zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej oraz cukrzycy typu drugiego .
Dlatego bardzo zdrowym pomysłem na wegetariańskie danie są flaczki z boczniaków.
Potrzebne będą:
300g boczniaków
cebula
jarzyny na rosół
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
boczniaki pokroić w paski
warzywa ugotować do miękkości w małej ilości wody, odcedzić i pokroić w kostkę
do wywaru wrzucić grzyby, pokrojone warzywa, cebulę pokrojoną w paski
dolać wody i gotować ok.20min
przygotować zasmażkę z masła i mąki, zaprawić nią zupę
doprawić majerankiem, solą i pieprzem 5min przed końcem gotowania
Smacznego ;)
Źródło:http://www.moimzdaniem.be/2013/04/wegetarianskie-flaczki.html