Wykonanie
Flaki znane były na polskiej ziemi już w XIV wieku, należały do ulubionych dań Władysława Jagiełły. W wariancie tradycyjnym do przygotowania tej potrawy używa się wołowych żołądków, a za najbardziej wartościowe uważa się takie jego części jak żwacz i trawieniec.Boczniak to
grzyb zawierający przyswajalne w 70%
białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy grupy B, witaminę C oraz magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, sód, cynk i selen . Spożywane regularnie pomagają obniżyć poziom cholesterolu i glukozy . Japońscy naukowcy twierdzą, że ekstrakt z boczniaka może powodować zmniejszenie guzów nowotworowych . Badacze ze Słowacji wyizolowali z boczniaka beta glukan, który zapobiega powstawaniu nowotworów układu pokarmowego, zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej oraz cukrzycy typu drugiego .Dlatego bardzo zdrowym pomysłem na wegetariańskie danie są flaczki z boczniaków.Potrzebne będą:300g boczniaków
cebulajarzyny na rosółłyżka
masłałyżka
mąkiłyżka
majerankusól,
pieprzPrzygotowanie:boczniaki pokroić w paskiwarzywa ugotować do miękkości w małej ilości
wody, odcedzić i pokroić w kostkędo
wywaru wrzucić
grzyby, pokrojone warzywa,
cebulę pokrojoną w paskidolać
wody i gotować ok.20minprzygotować zasmażkę z
masła i
mąki, zaprawić nią zupędoprawić
majerankiem,
solą i
pieprzem 5min przed końcem gotowania
Smacznego ;)