Wykonanie

Po prostu perfekcyjne pieczone
ziemniaki – chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i super aromatyczne. Dokładnie takie, jakich długo szukałam. A sekretem jest jeden składnik – tarty
parmezan. Idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z ulubionym sosem. Wypróbujcie koniecznie.Co nam będzie potrzebne:- kilka średniej wielkości
ziemniaków, ważne, żeby były mnie więcej równej wielkości– 1-2 łyżki tartego
parmezanu– 1-2 łyżki
oliwy z oliwek–
sól morska i
chilli do smakuPrzygotowanie:
ziemniaki dokładnie umyć (najlepiej wyszorować szczoteczką), nie obierać ze skórki, pokroić w łódeczki, tak jak pokazane na zdjęciublachę wyłożyć papierem do pieczenia, polać papier
oliwą z oliwek na natłuszczony papier wysypać tarty
parmezan i poukładać ziemniaczkiposypać
ziemniaki morską solą i odrobiną
chilli do smaku

piec w temperaturze 200ºC około 30 min. (po ok. 20-25 min. sprawdzić czy nic się nie przypala), kiedy po tym czasie ziemniaczki zbrązowieją wymieszać i zostawić w piekarniku jeszcze na 5-10 min, aż wszystkie będą ładnie przyrumienione

Smacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments