ßßß Cookit - przepis na Włoskie makarony – warsztaty kulinarne

Włoskie makarony – warsztaty kulinarne

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ubiegłotygodniowe warsztaty zorganizowane przez Akademię były w całości poświęcone makaronom. Nie suchym z torebki (których jak wiadomo, bardzo często używam), tylko ręcznie wygniatanemu ciastu. Od razu mi się przypomniało, jak moja mama robiła go do niedzielnego rosołu
Jednak nie robiliśmy klasycznych makaronów do past (spaghetti, tagliatelle), ale nadziewane pozycje jak Ravioli z dynią, Raviolo All’uovo, Agnolotti z nadzieniem z wołowiny oraz Tortellini z baraniną, a w studiu czekała dla nas pieczona przez Marco (szefa kuchni) foccacia oraz długodojrzewające wędliny. Biorąc pod uwagę fakt, że do wyrobienia makaronu potrzebna była duża ilość samych żółtek, z pozostałego białka przygotowaliśmy wielką bezę! Przyznam się bez bicia, że nigdy nie przepadałam za jej słodkością, jednak… ta „domowej” roboty robi swoje
Czekam tylko na lato i świeże owoce, a przyrządzę piękny Tort Pavlova – tak, na urodziny.
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2015/01/wloskie-makarony-warsztaty-kulinarne