Wykonanie
Paszteciki z barszczem to sposób na szybki, tłusty, niezdrowy obiad. Nie, nie potrzeba do nich Barszczu Sosnowskiego, w zupełności zadowolimy się buraczanym, natomiast bardzo pomocna może okazać się dobra teściowa. Ostatecznie zła też może być, byle potrafiła upichcić świetny pasztet i nie narobić przy tym bigosu.Teściowa robi najlepszy pasztet na świecie . Niestety przepisu zdradzić nie chce, albo nie potrafi, bo jak zwykle robi wszystko na oko i wychodzi jej rewelacyjnie. Jeśli teściowej nie posiadamy możemy skorzystać z pasztetów dostępnych na mieście. Najlepiej tych dosyć zwartych, pieczonych w metalowych foremkach, bardziej niż mniej mięsnych. Skoro już wiemy do czego potrzebna nam teściowa, pozostaje wymienić…Składniki na paszteciki (i nie tylko)ok. 300 g pasztetu,1 tutka mrożonego ciasta francuskiego,barszcz instant z
torebki,świeżo mielony
pieprz, 1 ząbek
czosnku i 2–3
owoce ziela angielskiego.Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 16 kawałeczków. Ja robię to rozcinając je radełkiem wzdłużnie na dwie równe połowy,
potem w poprzek i jeszcze tak dwa
razy, dzieląc symetrycznie kawałki ciasta do uzyskania równych prostokącików. Pasztet również porcjujemy na 16 kawałków. Teraz każdy kawałek pasztetu zawijamy w ciasto formując coś na kształt pierożków. Paszteciki z mięsem pieczemy do zrumienienia na papierze z ciasta rozłożonym na blasze w temperaturze 200–220 ºC .Swego czasu, podczas jednej z wypraw rowerowych miałem okazję nocować na poletku takiego zdziczałego barszczu. Wtedy jeszcze nie wiedziałem co to takiego. Było ciemno i późno, gdy się rozbijaliśmy, ale gdy rano wyszedłem z namiotu poczułem się jak Alicja w Krainie Czarów: wszędzie dookoła przewyższający mnie, gigantyczny… koperek. Na szczęście roślina była sucha więc domyślam się, że zawartość furanokumaryn była niższa niż ustawa przewiduje i nic złego się nie stało. Dopiero po powrocie i przeglądaniu zdjęć ze znajomymi dowiedziałem się co to takiego było i jak mogło się skończyć.

A wracając do pasztecików, to podajemy je jeszcze ciepłe z barszczem przyrządzonym według przepisu na opakowaniu. Ja dorzucam jeszcze posiekany ząbek
czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i doprawiam szczyptą pieprzu. Smacznego!

Paszteciki z barszczemPyszne paszteciki robione w bardzo łatwy sposób.