Wykonanie
Nie wiem dlaczego, ale są taki składniki, o których nawet nie pomyślałabym by zrobić sama. Tak właśnie było z
masłem orzechowym, które zazwyczaj kupowałam w sklepie. To pewnie dla wielu żadne odkrycie, ale takie
masło można zrobić samemu w domu:) Co ciekawe jedynym składnikiem jaki potrzeba to
orzechy ziemne (jak nazwa sugeruje), można ewentualnie doprawić do smaku
solą. A kluczem do sukcesu jest długie miksowanie. Użyłam mojego malaksera z ostrzem 'śmigło'.
Orzechy umieściłam w malakserze i miksowałam je dość długo, około 10min, z krótkimi przerwami, z obawy o mój mikser. Trwa to dość długo, gdyż z
orzechów musi wydobyć się
olej i ma połączyć zmiksowaną masę. Po kilku minutach miksowania masa zbiła się w dość twardą kulę, ale to jeszcze nie było to (zbyt sucha). Kolejne kilka minut miksowania (już z większym
oporem) i się udało osiągnąć piękne gładkie
masło orzechowe:) Jestem zachwycona! Dodałam troszkę
soli do smaku. Polecam!!! Pyszna sprawa:)

Składniki:
orzechy ziemne (najlepiej uprażyć lub kupić już uprażone)Miksować
orzechy tak długo, aż uzyskamy gładkie
masło orzechowe. Może to trwać około 10min, może dłużej - zależy od maszyny.Po przygotowaniu przechowywać w lodówce.UWAGA : Niech nie korci Cię dodawać
oleju lub
wody, to zupełnie niepotrzebnie, a wpłynie niekorzystnie na konsystencję przyszłego
masła. Potrzeba cierpliwości, a na pewno się uda z samymi
orzechami:)Użyłam
orzechów obranych, prażonych, niesolonych z Biedronki (400g) i uzyskałam słoiczek około 300ml pysznego
masła.