ßßß Cookit - przepis na Masło orzechowe

Masło orzechowe

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś nie wyobraża sobie życia bez masła orzechowego to bardzo polecam przyrządzenie go własnoręcznie:) Szybko i smacznie!
Składniki:
300g niesolonych orzechów ziemnych
1 łyżka dobrego masła
olej sezamowy/ arachidowy
sól
Przygotowanie:
Zmielić orzechy partiami w malakserze i przesypywać do miski. Po zmieleniu wszystkich, przesypać z powrotem do malaksera i dodawać małymi porcjami masło, olej i sól. Po każdej dokładce soli sprawdzajcie smak powstającego masła orzechowego. Oleju wlejcie tyle, aby konsystencja Was zadowalała.
Moje masło jest bardziej zbite i sypkie, ponieważ zmielone w malakserze orzechy i resztę produktów mieszałam łyżką. Czyli nie przesypywałam wszystkiego z powrotem do robota. Powód? Masło jest bardziej chrupkie niż kremowe co bardzo mi odpowiada.
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2011/11/maso-orzechowe.html