Wykonanie
Tym razem razowa wersja bułeczek. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje WypiekiSkładniki: 700 g
mąki razowej (ja dałam pszenną), 3 łyżeczki
soli, 75 g miękkiego
masła, 50 g
drożdży świeżych, 3 łyżeczka
cukru, około 450 ml ciepłego
mleka.Przygotowanie:
Mąkę z
solą wymieszać, wmieszać
masło, następnie dodać
drożdże (rozmieszane w niewielkiej ilości ciepłego
mleka),
cukier i wlać ciepłe
mleko. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.Po wyrośnięciu chwilę zagnieść, podzielić na 8 porcji. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce w pewnej odległości od siebie. Przykryć i znowu zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut).Przed pieczeniem
bułki lekko oprószyć
mąką, można również zrobić 'przedziałek' (nie przecinając ich, tylko robiąc wgłębienie do blachy) ja do tego celu użyłam tępej strony noża.Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.Z tej porcji wyszło mi 12 bułeczek.