Wykonanie
Wczoraj oprócz pączków z mojego przepisu skusiłam się na Bomboloni- czyli włoskie pączki wypełnione kremem patissiere.Szczerze powiedziawszy bardziej skusił mnie krem niż same ciasto pączkowe. Jak dla mnie w smaku przypomina
budyń, jednak jest bardziej kremowy i delikatniejszy.Podstawowy przepis na ten krem nie przewiduje dodatku
kawy. Ja jednak delikatnie go zmodyfikowałam i pokusiłam się na ten dodatek. Przyznam, że nie mogłam się doczekać końcowego efektu
smakowego kremu, dlatego też próbowałam go jeszcze podczas przygotowywania. Od razu przypadł mi do gustu, ciężko było go nie wyjadać;)Według mnie krem nadaje się nie tylko do pączków ale także do nadziania malutkich kruchych babeczek czy też pysznych tart.Serdecznie polecam;)

Składniki:6
żółtek450 ml
mleka4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej125 g
cukru50 g
mąki pszennejWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka wraz z
cukrem utrzeć do białości. 50 ml podgrzać, rozpuścić w nim
kawę, dokładnie wymieszać.
Kawę z mlekiem oraz
mąkę dodać do
żółtek i zmiksować na gładką masę. Resztę
mleka zagotować. Na gotujące się
mleko wlać masę jajeczną i mieszać do czasu, aż krem zgęstnieje.Smacznego;)