Wykonanie
Składniki:– 1 schłodzony
kurczak (ok. 1,5 kg);– 10 g pektosoli;– ½ łyżeczki
białego pieprzu;– ½ łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej;– ½ łyżeczki
imbiru mielonego;– 20-30 g
żelatyny;– 5 łyżeczek
przyprawy do kurczaka– 50 ml
wody;– kilka kostek
loduSposób przygotowania:Z
kurczaka wykrawamy filety, kroimy je na centymetrowe plasterki i odkładamy do lodówki. Oddzielamy pozostałe
mięso i skórki. Uzyskane
mięso przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa o drobnych oczkach wraz z dodatkiem
lodu. Uzyskana masę wkładamy do malaksera i miksujemy przez 2-3 minuty. Jeśli nie mamy malaksera, to
mięso jeszcze dwukrotnie mielimy.Masę przekładamy do miski, dodajemy
przyprawy,
żelatynę oraz
wodę oraz pokrojone filety i umieszczamy w lodówce na 12 do 24 godzin.Napełniamy
szynkowar wsadem mięsnym jak najściślej. Aby łatwiej wyjąc gotową
wędlinę, warto użyć specjalnego woreczka (dołączone do
szynkowaru przy zakupie).
Szynkę dusimy w kąpieli
wodnej przez 40-40 minut w temperaturze 70-800C.Po tym czasie
szynkowar wyjmujemy i chłodzimy w zimnej wodzie, a następnie w lodówce przez kilkanaście godzin.Po schłodzeniu wyjmujemy potrawę z
szynkowaru.Smacznego!