ßßß
Produkty:1 kurczak świeży (ok. 2 kg)Papryka słodka w proszkuVegetaolej1 czerwona papryka świeża30 – 40 dag metki (można zastąpić mięsem mielonym drobiowym lub wieprzowym)2 – 3 łyżeczki żelatyny50 – 100 ml przegotowanej wodySposób przygotowania:Z kurczaka za pomocą noża usuwamy wszystkie kości, starając się nie uszkodzić skóry, odcinamy skrzydełka. Nacieramy kurczaka papryką, Vegetą i olejem.Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w długie paski i smażymy przez chwilę na małej ilości oleju.Metkę wyjmujemy z osłonki. Dodajemy żelatynę, przegotowaną wodę i wyrabiamy farsz na jednolitą masę. Na płacie kurczaka układamy wyrobiony farsz i paski papryki. Zwijamy roladę, związujemy za pomocą sznurka lub spinamy wykałaczkami i wkładamy do rękawa do pieczenia.Pieczemy przez około 1 godziny w temperaturze 170 0 C.Smacznego!