Wykonanie

Produkty:1
kurczak świeży (ok. 2 kg)
Papryka słodka w proszku
Vegetaolej1
czerwona papryka świeża30 – 40 dag
metki (można zastąpić
mięsem mielonym drobiowym lub wieprzowym)2 – 3 łyżeczki
żelatyny50 – 100 ml przegotowanej
wodySposób przygotowania:Z
kurczaka za pomocą noża usuwamy wszystkie kości, starając się nie uszkodzić skóry, odcinamy skrzydełka. Nacieramy
kurczaka papryką,
Vegetą i
olejem.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w długie paski i smażymy przez chwilę na małej ilości
oleju.
Metkę wyjmujemy z osłonki. Dodajemy
żelatynę, przegotowaną
wodę i wyrabiamy farsz na jednolitą masę. Na płacie
kurczaka układamy wyrobiony farsz i paski
papryki. Zwijamy roladę, związujemy za pomocą sznurka lub spinamy wykałaczkami i wkładamy do rękawa do pieczenia.Pieczemy przez około 1 godziny w temperaturze 170 0 C.Smacznego!