ßßß
Faszerowana papryka to świetny pomysł zarówno na przystawkę, jak i obiad. Możemy ją przyrządzić na każdą okazję. W sezonie, gdy mamy pachnącą, aromatyczną i tanią paprykę – musicie skorzystać z tego przepisu! Wystarczy godzina, aby rozkoszować się jej smakiem.Składniki:5 sztuk czerwonej papryki (najlepiej z ogonkami)2 woreczki ciemnego ryżu500 g mięsa wieprzowego mielonegoprzyprawy do smaku: pieprz, sól, maggiSposób przygotowania:1. Paprykę myjemy, następnie odcinamy wierzch papryki i usuwami gniazda nasienne – starajmy się robić to delikatnie, aby nie uszkodzić warzywa.2. Gotujemy ryż, według instrukcji, znajdującej się na opakowaniu.3. Wystudzony ryż mieszamy z mięsem mielonym i całość doprawiamy.4. Tak przygotowanym farszem nadziewamy paprykę i przykrywamy wcześniej odciętym wierzchem.5. Nafaszerowane warzywa układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 45-50 minut.Faszerowana papryka gotowa – można ją podawać na ciepło, jak i na zimno! Smacznego :)