Wykonanie
Faszerowana
papryka to świetny pomysł zarówno na przystawkę, jak i obiad. Możemy ją przyrządzić na każdą okazję. W sezonie, gdy mamy pachnącą, aromatyczną i tanią
paprykę – musicie skorzystać z tego przepisu! Wystarczy godzina, aby rozkoszować się jej smakiem.Składniki:5 sztuk
czerwonej papryki (najlepiej z ogonkami)2 woreczki
ciemnego ryżu500 g
mięsa wieprzowego mielonegoprzyprawy do smaku:
pieprz,
sól,
maggiSposób przygotowania:1.
Paprykę myjemy, następnie odcinamy wierzch
papryki i usuwami gniazda nasienne – starajmy się robić to delikatnie, aby nie uszkodzić warzywa.2. Gotujemy
ryż, według instrukcji, znajdującej się na opakowaniu.3. Wystudzony
ryż mieszamy z
mięsem mielonym i całość doprawiamy.4. Tak przygotowanym farszem nadziewamy
paprykę i przykrywamy wcześniej odciętym wierzchem.5. Nafaszerowane warzywa układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 45-50 minut.Faszerowana
papryka gotowa – można ją podawać na ciepło, jak i na zimno! Smacznego :)