ßßß
paczka masłaszklanka miodu2 laski wanilii lub 2 opakowania cukru waniliowego6 – 7 łyżek kakao4 garście orzechów włoskichok. ¾ dużego opakowania płatków kukurydzianych.W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem waniliowym. Dodajemy kakao i cały czas mieszamy na małym ogniu. W tym czasie prażymy orzechy na suchej patelni , następnie odstawiamy je do wystygnięcia , lekko kruszymy i dodajemy do garnka. Na końcu dodajemy płatki kukurydziane i dokładnie wszystko mieszamy ciągle na małym ogniu. Gdy wszystkie składniki dokładnie się wymieszają , wyłączamy gaz. Następnie na przygotowaną wcześniej , wyłożoną pergaminem ( pergamin lekko natłuszczamy) blachę przekładamy masę orzechowo – kukurydzianą i rozsmarowujemy.Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia ( na ok. godzinę ). Kroimy w kształcie batoników.Smacznego :)
wtorek, 16 kwietnia 2013, edyta7209poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Komentarze