ßßß Cookit - przepis na Jajka z łososiem - niczym Krakowiaczki!

Jajka z łososiem - niczym Krakowiaczki!

nazwa

Wykonanie

Tak mi się to spodobało, że zacytuję: "Takie polskie z klimatu, bo ten koperek wygląda jak piórko Krakowiaka". I takie właśnie zagościły na naszym świątecznym stole. Delikatne. Łosoś subtelnie daje znać o swojej obecności. Nadzienie dopełnione majonezem, a także śmietaną dla kontrastu i lekkości. Do tego koperkowe "piórko". Lekko i przyjemnie. W sam raz na co dzień. Idealne także od święta ...te "krakowiaczki" :)
P.S. tym razem sesja zdjęciowa taka na szybko, bo to tuż przed świątecznym śniadaniem było :)
Składniki:
100 g łososia wędzonego
6-7 jajek
2-4 łyżeczki majonezu
2-4 łyżeczki śmietany 12%
pieprz
koperek do przybrania
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. W tym celu umieścić je w zimnej wodzie, zagotować i od tego momentu gotować 7-8 minut. Jajka przestudzić i obrać. Przekroić na pół, a następnie małą łyżeczką wyjąć żółtka z białek. Żółtka rozgnieść, wymieszać z majonezem i śmietaną - do smaku i odpowiedniej, dość gęstej konsystencji. Łososia posiekać drobno w małe paseczki, "wiórki" i wymieszać z żółtkami. Dodać pieprz. Myślę, że sól nie będzie potrzebny ze względu na słony smak łososia - sami zdecydujcie. Białka nadziewać łyżeczką lub przy użyciu tutki, nawet prowizorycznej - z foliowego czy plastikowego woreczka. Każde jajko udekorować koperkiem. Lekko schłodzić i podawać. Smacznego!
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/04/jajka-z-ososiem-niczym-krakowiaczki.html