ßßß Cookit - przepis na Pudding chlebowy z muffinów

Pudding chlebowy z muffinów

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam muffiny - świeże, najlepiej jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. Potem lekko przestygną i zaczynają znikać - nierzadko cały tuzin w kilka godzin. A co jeśli tak się nie stanie? Przegrają z innymi przysmakami, nie wyjdą takie jak planowaliśmy albo po prostu przejedzą się? Czekają dzień, dwa... stop! Dwudniowe muffiny idealnie nadadzą się do recyklingu. Można podarować im drugie życie - miękkie, smaczne, apetycznie przyrumienione... Polecam ten prosty przepis! Nie marnujmy jedzenia :)
Składniki:
7-8 muffinów - nieświeżych, mniej więcej dwudniowych, o dowolnym smaku (u mnie muffiny z dżemem wiśniowym)
1-1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietanki 30%
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka cukru (użyłam brązowego)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 C. Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą masła. Muffiny pozbaw papilotek (o ile były w nich pieczone), pokrój w plastry grubości 1 cm, ewentualnie w grubszą kostkę, a następnie ułóż w naczyniu regularnie lub bardziej niedbale - wedle uznania. To dość swobodne danie. Jajka rozmąć w misce, dodaj śmietankę, mleko, cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj. Mieszanką zalej pokrojone muffiny pozostaw do nasiąknięcia na kilka minut. Możesz delikatnie docisnąć muffiny do dna naczynia - pomoże im to wchłonąć płyn. Piecz około 35-40 minut, do momentu kiedy masa się zetnie, a wierzch się przyrumieni i stanie lekko chrupki. Podawaj na ciepło - z dodatkiem lodów, bitej śmietany, jogurtu. Pudding smakuje równie dobrze na zimno - nawet dzień później, potem już zupełnie znika ;) Smacznego!
Na bazie przepisu stąd .
Źródło:http://www.smakocie.com/2013/04/pudding-chlebowy-z-muffinow.html