ßßß
Składniki (ok. 25-30 sztuk)250 g brązowego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 szczypta soli2 białka200 g drobno posiekanych orzechów (np. laskowych)Przygotowanie:Cukier wymieszaj z mąką ziemniaczaną i solą. Białka ubij na sztywną pianę i za pomocą dużej łyżki delikatnie połącz z pozostałymi składnikami. Na koniec dodaj orzechy i ostrożnie wymieszaj. Łyżeczką wykładaj porcje ciasta (zachowaj odstępy) na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Dobrze wystudź, a następnie zdejmij z blachy. Ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, o ile nie zostaną od razu zjedzone!
Crispy fudgy hazelnut meringue cookiesIngredients (makes about 25-30 cookies):250 g brown sugar1 tablespoon potato starchpinch of salt2 egg whites200 g finely chopped hazelnuts (or other nuts if you prefer such as walnuts, almonds, pecan etc.)Preparation:Mix sugar with potato starch and slat. Whisk egg whites until stiff. Using a big spoon /gently mix egg whites with other ingredients Fold in chopped hazelnuts. Dot heaped dessertspoonfuls of the mixture on to two baking sheets lined with baking parchment leaving some space in between. Bake in an oven preheated to 150 C for about 15-20 minutes until cookies are pale golden brown. remove from the oven and leave on the baking sheets to cool. completely. Remove from baking sheets and serve!