Wykonanie
Pierogomania znów była w użyciu..prosty przyrząd , a jak ułatwia pracę...W
sumie to miały być naleśniki z pasztetem, ale nie chciało mi się stać nad patelnią lub naleśnikarką i smażyć ..tak więc szybko i sprawnie poszło z ravioli..Mam już sporo sprawdzonych przepisów na ciasto pierogowe, ale ciągle szukam nowych...i tutaj wynalazłam przepis na ravioli też z pasztetem...ale ciasto było i tak robione na "oko"...jakoś zamyśliłam się i wlałam więcej
wody niż potrzeba...[a i tak planowałam zwiększyć proporcje..]i musiałam dosypać
mąki...i w
sumie nie wiem ile dałam..ale ciasto było pyszne..Ilość składników na ciasto podaję za Paulinką ..

1 szklanka
mąki1
jajkook. 1/4 szklanki
wodypasztet
cebulkaMąkę wysypać na blat, wbić
jajko i dodać
wody, z tym, że nie dawać całej
wody za jednym razem. Zagniatać ciasto tak, aby było elastyczne, nie może być zbyt suche, ale też nie może być lepkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15 minut.Pasztet ugnieść na drobniejsze fragmenty. Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - pasztet, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek [ dodatkowo dodałam
kostkę rosołową]i gotować 6-8 min.Podawać np.z zeszkloną
cebulką.


