Wykonanie
Kolejne testowanie dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie ..Tym razem są to
otręby gryczane ...pierwszy raz spotkałam się z takimi
otrębami..używałam do tej
pory otręby żytnie, pszenne oraz owsiane .

Kilka słów o otrębach :
Otręby gryczane są z gryki z czystych pól Warmii, czyli zmielone nieprażone ziarnka gryki. Gryka jest wolna od tzw. chemii, ponieważ do jej uprawy nie stosuje się żadnych oprysków. Zamiast łykać paralekarstwa na trawienie, wzdęcia i podobne – zafunduj sobie prawdziwie zdrową kurację.Gryka posiada bardzo duże ilości
skrobi,
tłuszcze roślinne, kwas
jabłkowy i
cytrynowy, bogactwo witamin – B1, B2, PP i P, dużo
soli mineralnych – łatwo przyswajalne żelazo, jod, cynk, nikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź.
Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu.Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do
musli,
jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia
chleba.
Otręby gryczane są polecane osobom z problemami żołądkowymi i gastrycznymi, dla diabetyków. Dodatek
otrąb gryczanych do ciasta
chlebowego nadaje
pieczywu miększą strukturę, intensywny smak i barwę.
Otręby są przeznaczone do bezpośredniego spożycia..jako dodatek do
musli,
jogurtów itp...ale jak widać na załączonym zdjęciu musiałam trochę
otręby "wyczyścić"..taki dodatek np.w
musli czy zupie nie byłby mile widziany....