ßßß Cookit - przepis na Otręby gryczane -Smakoszyki

Otręby gryczane -Smakoszyki

nazwa

Wykonanie

Kolejne testowanie dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie ..Tym razem są to otręby gryczane ...pierwszy raz spotkałam się z takimi otrębami..używałam do tej pory otręby żytnie, pszenne oraz owsiane .
Kilka słów o otrębach :
Otręby gryczane są z gryki z czystych pól Warmii, czyli zmielone nieprażone ziarnka gryki. Gryka jest wolna od tzw. chemii, ponieważ do jej uprawy nie stosuje się żadnych oprysków. Zamiast łykać paralekarstwa na trawienie, wzdęcia i podobne – zafunduj sobie prawdziwie zdrową kurację.
Gryka posiada bardzo duże ilości skrobi, tłuszcze roślinne, kwas jabłkowy i cytrynowy, bogactwo witamin – B1, B2, PP i P, dużo soli mineralnych – łatwo przyswajalne żelazo, jod, cynk, nikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź. Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu.
Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba.
Otręby gryczane są polecane osobom z problemami żołądkowymi i gastrycznymi, dla diabetyków. Dodatek otrąb gryczanych do ciasta chlebowego nadaje pieczywu miększą strukturę, intensywny smak i barwę.
Otręby są przeznaczone do bezpośredniego spożycia..jako dodatek do musli, jogurtów itp...ale jak widać na załączonym zdjęciu musiałam trochę otręby "wyczyścić"..taki dodatek np.w musli czy zupie nie byłby mile widziany....
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/otreby-gryczane-smakoszyki.html